Aku memang pernah try buat puding
roti masa aku bujang..kire masa tengah excited sebab dapat beli oven..tapi
nampak hasil macam sangat tak memuaskan..nipis macam pizza..tak sedap
sangat..aku bayangkan gebu la puding roti tuh..almaklumlah, masa tuh memang ikut
resepi 100 %, tak pandai nak orter2..takut lagik teruk jadinya..silap2 jadi
bubur roti..aku nih bukannya 'tangan' seni dalam bidang masakan..jahit2
bolehla..tu pun setakat untuk diri sendiri..i'm lack of confident..huuu..
Baru2 nih aku carik2 balik resepi
puding roti..daripada dekat2 10 resepi yang aku jumpa, aku mixkan sumanya ikut
apa yang aku nak..semenjak jadik bini orang, aku dah berani nak try test..bagi
aku, kalau tak jadik, buang jela..nak buat cmna kan..klau tak, sampai bila pun
aku takkan berani cuba and takkan berjaya buat..so, diam2 aku try la buat kat
umah..nasib baik jugak aku terbaca petua orang sekali..sangat berguna..baru aku
tahu pasai apa puding roti aku kemek semacam..emm..kategori menjadik la
jugak..alang2 malam tuh nak gi melawat awisy, aku sje jela bawak..sebab aku
takla suka sangat makan manis cmni..sja syok buat..emm..ifa suke..ibu
pun..wahh..buat aku bersemangat nih..ibu mntak resepi so esoknya pulun la aku
menaip resepi ikut ape yang aku ingat..
Kali kedua, buat untuk ibu..lebih
menjadik..dan baru2 nih, nak ke ulu yam..aku ingat nak buat sandwich
je..maklumla, senang..masak sardin, gaul dengan mayonis..tempek2 dalam roti,
siap..tapi papa cadangkan aku buat lagi puding roti..eh..yayang suke ke? pelik
gak...sebab selalunye, daripada 1 loyang tuh, aku tengok yayang cume makan
sepotong je..emm..so malam tuh even dah nak pukul 1 pagi, aku dok terkebil2 la
masak puding roti..die takla renyah sangat..sebab last2 yg lamenye sebab nak
tunggu die masak dalam oven..sambil tuh kan boleh lepak tengok tv sampai la die
bunyi keting!!!!hah..dah masak!!
baru2 nih, aku sje gatal2 tangan
upload kat fb..kire potongan paling cantik la..yg biasenye aku hidang kat
yayang..ramai yg dok puji..eheh..kembang smangkuk kejap..dan diorang mintak la
resepi..meh aku tempek resepi kat cni jela..ikut ape yang aku try test...
Resepi puding roti (utk saiz loyang
bulat yg biase)
Bahan-bahan :
Roti gardenia
2 tin susu cair
esen vanila
gula
3 sudu mentega
2 biji telur
kismis / mix fruit
tepung kastart
Cara- cara:
1. Sapu mentega kat loyang dulu (nih
xnak kasik lekat)
2. Panaskan 3 sudu mentega sampai
cair
3. Sambil tuh, carik2 7 keping roti
,letak dalam loyang secara berterabur..
4. Tuang mentega cair atas
roti..kasik sama rata,biar kena suma roti.
5. Tabur kismis / mix fruit celah2
& atas roti tadi.
6. Dalam bekas lain, masukkan telur +
secawan gula + 1 sudu teh esen vanila + 1 tin susu cair..kacau sebati
7. Tuang benda2 tadi kat atas
roti..klau tak cukup tenggelam roti tuh, tuang je susu cair yg lagi satu tin..tp
sikit2 je..sebab selebihnye kite nak guna buat sos vanila..agak2 tenggelam
sikit, bukan banjir terus..
8. Biarkan adunan tadi mengembang
dalam 15 minit..sambil tuh panaskan oven, suhu 180 darjah celcius.
9. Bakar untuk 20 minit - 30 minit.
(Jangan bukak tutup oven, jenguk dari luar xpe..sebab nanti die tak kembang)
10. Dah masak, sejukkan kejap..simpan
dalam fridge.
Cara-cara buat sos vanila:
1. Masakkan baki susu tadi + 1 sudu
teh esen vanila + 1 sudu tepung kastart + stgh cawan gula..
(gula nih ikut diri sendiri, nak
manis letak banyak, tak suka, letak sikit..tapi kalau puding tadi dah manis,
kuahnye xyah manis sgt dan sebaliknya la..)
2. Masak atas api perlahan sampai
menggelegak..kne kacau selalu nih, n jangan kasik hangit..
3. Sejukkan n simpan dalam fridge
jugak..
Pastu dah boleh potong n
makan..emmm..nyummy!!
No comments:
Post a Comment